Tai siis enää ei edes ole kesä vaan syksy. Syksyn huomaa siitä, että puista putoaa lehtiä, mikä osaltaan hankaloittaa perhostelua. Aurinko laskee aikaisemmin ja nousee myöhemmin. Se, mistä syksyä ei huomaa, on kelin lämpötila. Tänään perjantaina 22.9.2023 puolen päivän aikaan lämpötila n. 20 astetta. Tuntui se hieman oudolta.

Weppimasteri kävi siis Kuomiolla. Kaloja näkyi tosi nihkeästi. Tai sitten olosuhteet aiheutti sen, että niitä ei vaan nähnyt. Kalastusession lopulla päästiin yrittään yhtä kalaa, mutta huonolla menestyksellä. Joella oli toinenkin kalastaja, joka sai yhden kalan.

Vesi oli aika vähissä eli virtaus olematon.


Kuvat emännän puhelimesta

2023 09 kuomio 01

2023 09 kuomio 02

2023 09 kuomio 03

2023 09 kuomio 04

Webmaster kävi vähän kokeilemassa. Vesi todellakin matalalla. Pimeä keli (ja puiden lehdet) vaikeutti kalojen löytämistä. Muutamia kaloja kuitenkin näkyi ja yhtä kalaa pääsinkin pariin kertaan kokeilemaan. Seurasi perhoa, mutta ei ottanut. Kokemuksen haaviin jäi yksi mukavan kokoisen kirjon tärppi.

Tälle päivälle osui kovempaa tuulta, joten lehtiä putoili runsaasti puista joelle. Muutoinkin maisemat olivat pudonneiden lehtien sävyttämää. Hienoa syksyn aikaa!

2022 10 kuomio1

2022 10 kuomio2

2022 10 kuomio3

2022 10 kuomio4

Webmaster kävi kalassa maanantaina. Yksi kala näkyi kerran. Ei tapahtumia.

Pikkuisen oli haasteita perhostelupaikkojen löytämisessä. Vettä oli todella paljon ja monessa kohtaa se nousi rannalle niin että meikäläisen saappailla ei rantaan päässyt heittää. Mutta saipahan kalastuskauden aloitettua perhostelemalla Kuomiolla.

Koska kalahavainnot jäi vähiin niin laitetaan parit fotot. Ainakin yksi uusi kaatunut puu joen yli tuo oman haasteensa.

2022 051 kuomio

2022 052 kuomio

2022 053 kuomio

2022 054 kuomio

2022 055 kuomio

Vieraskirja vuosilta 2015-2021 on nyt arkistoitu.

Kuomion osakaskunta kiittää kaikkia kalastajia kuluneesta vuodesta.

Ensi kauteen tulee pieni muutos lupahintaan. Kaudella 2022 luvan hinta on 15 € / 5h / 1 lohikala. Lisäkalaluvan hinta on edellen 10 € ja muutkin säännöt ovat entisellään.

Vieraskirja ei toimi tällä hetkellä, joten se otetaan pois käytöstä kokonaan. Koitetaan laittaa uusi vesille viimeistään vuodenvaihteen jälkeen.

Viikonlopun mökkikeikan yksi tavoite oli Kuomiolla käynti. Se oli parempi hoitaa heti lauantaina (5.10.) pois, kun kelikin oli vallan mainio. Lämpöasteita toki vain muutama, mutta sopivilla kalastushanskoilla perhonheitto sujui mutkattomasti. Tai mitä se heitto sitten tarkoittaakaan. Tänään viskottiin paljon todella lyhyellä siimalla.

Todettakoon sellainen seikka, että allekirjoittanut perhostelee nykyään vain ja ainoastaan Kuomiolla sen pari kertaa kesässä. Kuomiolla kalastaminen on hyvin paljon näkyvän kalan kalastamista. Todella vähän tulee heitettyä pitkällä siimalla sokkona. Siinä on omanlaisensa viehätys, kun näkee kalan ja yrittää saada sen ottamaan. Toinen seikka on se, että perhot on useimmiten myös sellaisia, että pinnan tuntumassa myös perhon näkee. Onhan se makeeta kun näkee kalan ottavan. Sitten kun kala ottaa pinturiin niin sehän se makeeta onkin.

Tänään otti. Ilmoittelin Vahlmannille, että käyn tänään kopasee koskella ja sain samalla kuulla, että kalaa on lisätty hiljan. Suurempia odotuksia ei oikeastaan ollut, kunhan nyt muutama tapahtuma olisi niin hyvä. Ajatus oli myöskin ottaa se yksi ruokakala, mutta se jäi nyt tekemättä. Ehkä sen takia, että jos seuraavana päivänä kerkeis käymään vielä mökkijärvellä veneellä niin vois vaikka sieltä sitten ottaa sen hauen. Jos saa.:)

Kolme tuntia olin tänään lauantaina (klo 12-15). Ensimmäinen tunti puolitoista oli aika säpinää. Kalat otti hanakasti kiinni, jos yhtään lähelle perho sattui. Tosin paljon oli myös sellaista, että kala seuras perhoa, stoppas ja seuras uudestaan. Osa otti, osa jätti ottamatta. Tietynlaista kalastusjuhlaa oli kyllä ilmassa. En muista, että koskaan olisi näin monta kalaa ollut kiinni, missään. (Mikkelin Valkeassa kauan sitten oli monta kiinnni spinflugalla, mutta ei näin paljoa)

Jos nyt laskin oikein niin seitsemän kirjoa kävi vapautumassa joko rannalla tai haavissa. Yleensä en käytä haavia, mutta tänään yksi kala katkoi siiman ja yhden kalan kanssa meni koukku poikki. Tämän takia siirryin käyttämään haavia, ettei tule enempää haavereita. Kalaan jäänyt koukku todennäköisesti lähtee irti, koska olen koukun väkäset puristanu kasaan. Tosin, tänään huomasin yhden perhon, jossa väkänen oli (näkyy kuvassa).

Mukavaa oli myös se, että kaloja liikkui aktiivisesti sillä alueella, jolla kalastin eli sillan uoman yläpäästä lähes rauhoitusalueelle ja kalat otti kiinni koko tällä alueella. Koska kalat oli aktiivisia niin päädyin sellaiseen kokeiluun, että vaihdetaan perho joka kalan jälkeen. Normaalisti käytän 2-3 perhoa reisulla, mutta tänään oli vähän toisenlainen meininki. Yhdeksän perhoa kävi kokeilussa, joista seitsemän siis tuotti tulosta. Kahdesta ei ole kuvaa.

En ole sitonut perhoja yli 10 vuoteen, joten en osaa yhtään sanoa kuvien perhokoukkujen kokoa, mutta kolmea kokoa oli. Suurin perho nro 5, sitten perhot 1, 3, 4 ja 6. Pienimmät 2 ja 7. Ne, joista puuttuu kuvat, ovat tuota keskikokoa, ja se koko on yleisin käyttämäni koko Kuomiolla. Tuo suurin (nro 5) on jo aika iso omaan makuun, mutta niin vain napsahti siihenkin kiinni. Ehkä jatkossa tulee käytettyä enemmän tuota kokoa.

Kaloista voin sanoa sen verta, että niitä oli kahta kokoa. Se vähän pienempi oli varmaan sitä kilon luokkaa, ja se toinen oli sit astetta kookkaampi. Vain hitusen, mutta selvä kokoero kuitenkin. Jännää oli se, että nuo pienemmät laitto hanttiin selkeästi enemmän kuin isommat. Mutta isompia taisi olla kiinni vain kaksi.

Muutaman kuvan otin myös joesta, eli kuvat perhoista ja joesta, olkaa hyvä. Webmaster kiittää mukavasta kalastuspäivästä.
(lopussa vielä moite joillekin)

Perho nro 1
perho1

Perho nro 2
perho2

Perho nro 3
perho3

Perho nro 4
perho4

Perho nro 5
perho5

Perho nro 6 (tähän ei ottanut)
perho6

Perho nro 7 (tähän ei ottanut)
perho7

koski1

Nämä puut saattaa aika piankin olla joen yllä
koski2

koski3

koski4


TÄTÄ EN YMMÄRRÄ!!!
jos jaksat tuoda täyden niin tyhjänkin jaksat viedä pois
koskipullo

HOITOKUNTA

Harri Vahlman (pj.), Antti Puttonen, Jari Liimatainen, Anne Solla, Markku Korhonen, Raimo Karppi, Tommi Lehtikangas ja Kullervo Hettula

Yksikkömaksut vuodelle 2019
Osakkailta yksikkömaksu on 15 euroa vuosi, mikä oikeuttaa 5 yksikköön.
Kuudes aina 8 yksikköön asti maksaa 10 euroa/yksikkö.
Ei osakkaat maksut samat.
1 verkkoyksikkö = pituus 30 m x korkeus (max. 3m)
Tuulastuslupa 1 yksikkö.
Iskukoukku sallittu, 1 yksikkö.
100 koukun pitkäsiima on 1 yksikkö.
Nuottalupa 30 m per yksikkö
Verkot joiden silmäkoko on 26-44 mm ( 26 ja 44 ja näiden väliset) on
kielletty.
Kalastajan yhteystiedot merkittävä kohoon.
Katiskakalastus katsotaan olevan kalavesien hoitoa, ei maksua.
Kuhan alamitta on 42 cm

Kalastusmaksu maksetaan osakaskunnan tilille FI38 5271 2140 0306 25
”yksikkömaksu 2019”

Kalastuksenvalvojina toimii Harri Vahlman ja Pentti Peltonen.
Kuhaa istutetaan Kallaveteen, Ala-Kuomioon ja Kieluaiseen.
Lohia istutetaan jokeen.

Tervetuloa kalastamaan joelle
Lohilupia myy Harri Vahlman, Salme Toijonen, Ristiinan Vapari.
Lupia voi lunastaa myös verkkopankin kautta
Luvan hinta 12 euroa / 5 h / 1 lohikala / lisäkala 10,00€.
Alle 10-vuotias lapsi voi kalastaa vanhemman kanssa lisäkalaluvalla 10,00€.

KALAISAA KESÄÄ
HOITOKUNTA

Kuvat kertovat enemmän kuin sanat!

2018 kuomio katos tulvii 01

2018 kuomio katos tulvii 02

2018 kuomio silta